Sponsoreret indhold
Tillid, træning og talende undulater

Undulat_træning_kæledyr_bridtricks.com_mitkaeledyrJo mere tamme dine undulater er, jo mere spændende er det at være undulatejer. Derimod er det ikke særlig sjovt, hvis undulaterne basker rundt i buret af skræk, hver gang nogen kommer tæt på dem. Heldigvis er det ret nemt at gøre undulater tamme, det kræver kun to ting: tid og tålmodighed.

 

  • Når du får undulaten med hjem, er det en god ide at lade den vænne sig til sit nye hjem, før du begynder at stikke hånden ind i buret. Du kan sagtens sidde tæt på buret og kigge på den, og det er en rigtig god ide at snakke med den. På den måde lærer den din stemme at kende, og finder hurtigt ud af, at der ikke er nogen grund til at være bange for dig. Husk altid at have rolige bevægelser – rolige bevægelser giver rolige dyr.
  • Efter et par dage kan du begynde at lokke undulaten hen til din hånd ved hjælp af godbidder som feks små stykker æble eller salat. Eventuelt først ved at stikke godbidden ind mellem tremmerne, senere ved forsigtigt at lægge hånden ind i buret.
  • Nu er du allerede nået så langt, at du kan prøve at få undulaten til at hoppe op på din hånd ved at lokke med noget, du ved, den er glad for. Som sagt kræver det stor tålmodighed i starten, men du skal bare blive ved at øve dig, og pludselig kan du se, at undulaten er blevet tillidsfuld
  • Du kan også klikkertræne din undulat. Her  kan du læse om grundprincipperne, men du kan også læse mere i afsnittet om klikkertræning af kæledyr: “Kun et klik fra succes”

 

Klikkertræning

 

Klikkertræning er en meget anvendt træningsmetode, blandt folk der arbejder professionelt med delfiner, hunde og mange andre dyr, og princippet er simpelt: Ønsket adfærd (det du vil have dyret til at gøre) belønnes med det samme vha et klik, derefter med en godbid. Uønsket adfærd ignoreres, men straffes ikke!

 

Først skal dyret lære at forbinde lyden af klikket med en godbid.

Det kræver to ting: en klikker og et stykke foder som du ved, din undulat er glad for.

Klik med klikkeren og tilbyd derefter hurtigt en godbid – denne øvelse gentages et par gange i træk og gerne flere gange om dagen. Efter et par dage kan du være ret sikker på, at undulaten har fundet ud af, at et klik betyder godbid.

Og nu til selve træningen

 

Eks: du vil gerne have din undulat til at sidde på din hånd:

 

Lige så snart undulaten nærmer sig din hånd, klikker du (den er jo på vej til at gøre det, du gerne vil have den til)

Næste trin kunne være, at undulaten er helt henne ved din hånd – det fortjener selvfølgelig også et klik og en godbid. Der kan være mange små delmål, der alle belønnes, og du vil blive forbavset over, hvor hurtigt din undulat kan lære nye ting.

 

Den talende undulat

Undulater – især hannerne – kan lære at sige forskellige ord, og nogen kan endda lære at sige hele sætninger. De kan også lære at sige, som en dør der knirker, eller andre lyde, de hører rigtig mange gange.

Hvis du gerne vil ha, at undulaten skal lære at sige dit navn, skal du altså bare gentage det igen og igen. Efter et stykke tid kan du være heldig og høre, at undulaten pludselig siger dit navn midt i al den almindelige “undulatpludren”. Du skal være klar over, at undulater ikke ved, hvad de siger. De gentager blot lyde, de hører mange gange.