Sponsoreret indhold
Skildpaddesprog for begyndere

En skildpadde truer

En skildpadde truer

Jo bedre du kan forstå din skildpaddes adfærd, jo sjovere er det at have den som kæledyr. Det bliver også nemmere at hjælpe skildpadden, hvis den bliver syg, er klar til at få unger eller måske har for lidt plads.

Mælkebøttedetektiv med gode sanser
Skildpadden har en rigtig god lugtesans, der især bruges i forbindelse med fødesøgning, men selvfølgelig også når den skal finde en mage.
Sumpskildpadder kan for eksempel sagtens finde føde under vand, selvom vandet er grumset, netop på grund af den gode lugtesans.

Også synet er godt hos skildpadderne, og skildpaddeforskere har fundet ud af, at gul er en meget populær farve hos landskildpadderne. Det skyldes, at en af skildpaddernes livretter netop er bestemte gule blomster. Du kan selv lave et lille forsøg, hvor din skildpadde kan vælge mellem at spise en mælkebøtteblomst og bladene fra mælkebøtten – se hvad den vælger.

Man ved ikke så meget om skildpaddens høresans, og det er ikke en af dens vigtigste sanser. Dog har man fundet ud af, at det især er de dybe toner, skildpadden kan høre.

Der kommer ikke mange lyde fra skildpadderne, men hvis de bliver forskrækkede, kan de hvæse – iøvrigt den samme lyd som hannen udstøder i forbindelse med parringen.

Hvis din skildpadde får lungebetændelse, kan du tit opdage det hurtigt, da dens vejrtrækning høres som en piben, fuldstændig som hos os mennesker.

Hvad betyder det, når skildpadden…..

  • går frem og tilbage langs indersiden af terrariet/anlægget eller prøver at kravle op over kanten i hjørnerne?

det kan være et tegn på at skildpadden er utilfreds med forholdene og derfor prøver at slippe væk og finde et bedre sted at være.

  • Prøv at finde ud af om der er plads nok?
  • Er der et sted med skygge/varme?
  • Er der rent i terrariet? skildpadder kan nemlig ikke lide kraftig lugt, og det er måske derfor den prøver at komme væk

 

  • graver med forbenene?

måske leder skildpadden efter et skjulested eller et godt sted til at gå i vinterhi

  • graver med bagbenene?

hvis en hunskildpadde graver med bagbenene, er det ofte et tegn på, at hun skal til at
lægge æg. Derudover graver sumpskildpadder ofte i bundlaget under vandet, og det skyldes, at de leder efter føde. Prøv at gemme små dyr som feks græshopper eller regnorm i bundlaget og hold så øje med hvordan skildpadden går på jagt.

  • ligger med alle 4 ben og hovede strakt ud til alle sider?

hvis skildpadden ligger under varmelampen eller et andet lunt sted, nyder den sikkert bare varmen, men det er altid en god ide at holde øje med, hvor aktiv skildpadden er. Hvis den virker træt hele tiden, er det en god ide at tale med en dyrlæge, så du kan finde ud af, om skildpadden er rask.

  • når skildpadden retter sig op, er det fordi, den er nysgerrig og interesseret i omgivelserne.

 Omvendt gemmer den både sit hovede og sine ben i skjoldet, hvis den er bange

  • æder pattedyrslort?

Hvis din skildpadde opholder sig udenfor, er det er naturligt for den ind imellem at ædelort fra et pattedyr; det er måske lidt ulækkert, men på den måde får skildpadden et vigtigt tilskud af tarmbakterier.

Skildpaddernes parringsadfærd er et kapitel for sig, men det må du læse om i en anden artikkel.

 

Nu ved du, at du kan få en hel masse at vide om din skildpadde ved bare at lytte til den, kigge på den og holde øje med hvad den laver. Måske kan du lave en lille skildpaddedagbog, hvor du skriver lidt om, hvordan dagen er gået for din skildpadde.