Sponsoreret indhold
Marsvineunger – klar, parat, start

marsvin_voksen_og NyfødtMarsvineunger ligner små kopier af voksne marsvin, og i modsætning til f.eks. kaninunger der fødes blinde og uden pels, er de klar til at følge efter deres mor kort tid efter fødslen.

 

Velkommen til verden

Måske synes du, at en nyfødt marsvineunge ser lidt ulækker ud. Den er helt vådt og måske er der også blod på den, men sådan ser pattedyrs nyfødte unger ud, og sådan så du også selv ud, dengang du blev født.

Marsvinemor går straks i gang med at slikke de små unger rene, og der går ikke lang tid, før de er tørre og begynder at lede efter dievorterne – marsvinets brystvorter. Dievorterne sidder nederst på marsvinets mave, en på hver side lige over bagbenene. De første par dage lever de små marsvineunger kun af mælk, men derefter begynder de at øve sig i at spise det samme som de voksne marsvin. De første tre uger dier* ungerne hos deres mor, men pludselig en dag skubber hun dem væk og flytter sig, når de prøver at die. Ungerne er nu gamle nok til at klare sig uden mælk, og selvom de prøver ihærdigt at snyde sig til en tår mælk de første dage, lykkes det sjældent.

 

Klar til start….

En nyfødt marsvineunge vejer ca. 100 gram, men jo flere unger der er i kuldet*, jo mindre er de. Når ungerne fødes, har de allerede pels og tænder. De har åbne øjne og kan meget hurtigt bevæge sig rundt i buret efter deres mor eller gå på opdagelse.

Selvom det er meget fristende at lege med de små nyfødte marsvineunger, er det en rigtig god ide, at lade ”mor og børn” være lidt i fred de første dage. Så har ungerne ro til at die, og marsvinefamilien kan lære hinanden at kende.

 

…og klar til selv at få unger

Allerede efter 3 uger kan han-marsvineungerne parre sig, og hun-marsvineungerne kan blive drægtige efter kun en måned. Derfor er det vigtigt, at du i løbet af de første uger finder ud af om ungerne er hanner eller hunner, så du efter en måned kan skille dem ad. Det er nemlig ikke en god ide at lade dem få unger så tidligt i deres liv, og de må heller ikke få unger med hinanden.

 

Kønsbestemmelse af marsvin

Du kan godt se forskel på han- og hunmarsvin. Læg marsvinet på ryggen (få eventuelt en voksen til at hjælpe dig) og kig på marsvinets kønsorganer*. Hunnens kønsorganer ligner et y, mens hannens ligner et i – altså en streg med en prik over. På det voksne hanmarsvin ses testiklerne også tydeligt.

 

Ud af vagten

Når marsvineungerne er mindst 4 uger gamle og vejer mindst 300 gram, er de klar til at flytte hjemmefra. Måske er du ked af, at du ikke kan beholde dem alle sammen, men tænk på alt det du har oplevet med marsvineungerne den sidste måned. Tænk også på, at nu er ”dine” marsvineunger ved at være store, og de kan sagtens klare sig selv. Det er helt naturligt, at de flytter hjemmefra og selv får marsvineunger.

Det er altid sjovt at følge med og se, hvordan små dyreunger opfører sig og udvikler sig, så det er helt forståeligt, hvis du gerne vil have at dit marsvin skal få flere unger. Da det er hårdt for et hun marsvin at få unger, er det en god ide, hvis du giver den et par måneders pause, inden den igen bliver parret af hanmarsvinet.

 

Læs også ” Fra to til mange marsvin” inden du starter dit opdræt