Sponsoreret indhold
Fra to til mange marsvin

marsvin-4-ungerDet er en rigtig spændende og uforglemmelig oplevelse at følge med, når marsvinet får unger. Jo mere du ved om marsvins parringsadfærd, drægtighed (graviditet) og fødslen af ungerne, jo bedre kan du sikre både de voksne og ungernes sundhed gennem hele forløbet.

Ikke for ung og ikke for gammel

Hvis du har besluttet dig for, at dit marsvin skal have unger, venter der en meget spændende tid. Men det er vigtigt at du vælger det helt rigtige tidspunkt, for marsvinet må hverken være for gammelt eller for ungt, når det skal have unger for første gang. Et hunmarsvin kan få unger allerede når hun er en måned gammel, men det er alt for tidligt. Det bedste er at vente, til hun er ca. 5 måneder gammel. En anden og endnu vigtigere ting er, at dit hunmarsvin ikke er for gammelt, når det skal have unger for første gang. Der sker nemlig det, at bækkenet vokser sammen og bliver stift, allerede når hunmarsvinet er 10 – 12 måneder gammelt. Derefter kan en fødsel være til fare for både hende og ungerne, da der er stor risiko for, at der ikke er plads nok til, at ungerne kan komme ud. Derfor husk at hvis dit hunmarsvin er over et år gammelt og aldrig har fået unger, skal du ikke sætte hende sammen med et hanmarsvin! Hvis hun derimod har fået unger før, betyder alderen ikke noget, og hun kan få unger helt til hun er 4 – 5 år gammel.

Parring

Hunmarsvinet kommer i brunst ca. en gang hver anden uge. Når hun er i brunst, kan hun blive drægtig, mens hanmarsvinet kan parre sig og gøre en hun drægtig hele tiden.

Hannen kan lugte, når hunnen er i brunst, og så viser han stor interesse for hende. Han følger efter hende, mens han vrikker med bagdelen og brummer. Hvis hun er interesseret i ham, parrer de sig, og så er det bare at vente, for der går et stykke tid, før man kan se på et hunmarsvin, om hun er blevet drægtig.

Efter parringen dannes en lille voksprop i hunnens kønsåbning. Den forhindrer at sæden løber ud, men den forhindrer også andre hanmarsvin i at parre sig med hunnen. Det har dog vist sig, at hunmarsvinet selv kan fjerne den lille prop, som du så måske finder i buret.

70 dages ventetid

Det sikreste tegn på, at marsvinet skal have unger, er, at hunnen ikke kommer i brunst, og hannen mister interessen for at parre sig med hende. Hvis han alligevel prøver, hopper hun og piber højt, for at understrege at hun virkelig ikke gider, og hun kan godt finde på at sende en stråle tis lige i hovedet på ham.

Hvis dit marsvin er drægtigt, skal du sørge for, at det får mange C-vitaminer. Faktisk skal et marsvin, der venter unger, have dobbelt så meget C-vitamin som marsvin der ikke er drægtige (Læs  ”Marsvin og C-vitamin”).

Marsvin er drægtige i ca. 70 dage. Den første måned tager marsvinet ca.100 gram på, og de sidste par uger endnu mere. Drægtige marsvin, der er tæt på at skulle føde, er næsten lige så brede, som de er lange, og du skal være meget forsigtig, nå du tager dem op.

I dagene op til fødslen sker der noget fantastisk: ungerne begynder at skære tænder, for at gøre dem skarpe. Det lyder så højt, at du kan høre det, hvis du lægger øret til marsvinets mave. Når de  små marsvineunger har skærpet deres tænder, er de klar til selv at æde den føde, som de voksne marsvin æder, ligeså snart de er født.

Nu sker det!

Når marsvinet skal føde, bliver det uroligt og begynder at bygge rede, der består af en lille fordybning i høet. Derfor skal du sørge for, at buret er rent og fyldt med frisk hø.

Det er spændende at være med, når marsvineungerne kommer til verden. Du kan sidde helt stille ved siden af buret og se, hvad der sker, men du skal lade dem være i fred og ikke røre ved dem, mens fødslen står på.

Hunmarsvinet grynter lidt under fødslen og sidder næsten ned på bagdelen, mens hun føder. Hun bøjer sig forover og hiver ungen ud med tænderne, og på den måde får hun også bidt fosterhinden i stykker, så ungen kan trække vejret. Kort tid efter kommer næste unge, og det er normalt, at marsvinet får 2-4 unger af gangen. Til sidst kommer moderkagen – den skal du ikke fjerne, for det er vigtigt, at hunmarsvinet får lov til at æde den. Der er nemlig meget næring i den, og den indeholder også nogle stoffer, der får mælkeproduktionen i gang.

For vilde marsvin er der endnu en fordel ved at moderkagen bliver ædt, for så kan lugten ikke tiltrække rovdyr

Men arbejdet er ikke slut for hunmarsvinet, for ungerne skal slikkes rene og tørre, og de skal have noget at spise, før den lille familie kan ta´ en lur.

Hunmarsvinet kommer i brunst igen samme dag som hun har født, og brunstperioden varer i ca. to døgn. Derfor skal du ikke lade hende gå sammen med en han det første stykke tid.

Hvis du ønsker at få dit marsvin til at yngle, skal du være forberedt på, at det måske ikke lykkes for dig første gang, men der er rigtig mange spændende oplevelser forbundet med at have ynglende marsvin. Inden du planlægger, at dine marsvin skal have unger så læs også ”Marsvineunger – klar, parat, start” om den første måned i marsvineungernes liv!