Sponsoreret indhold
Fodring af marsvin

marsvin

Marsvin er lige så forskellige som mennesker, når det drejer sig om livretter. Men det er dit ansvar, at marsvinet får det rigtige foder. Desværre er der mange der tror, at marsvin og kaniner kan nøjes med at æde eksempelvis gulerødder og salat, men sådan er det ikke.

 

Udover vand kan man inddele foderet i fire hovedgrupper:

  •  hø
  • tørfoder
  • frugt og grønt
  • og det foder, du selv kan samle

 

Det vigtigst foder for marsvin er hø. Hø er grundfodret og dit marsvin skal altid have adgang til hø af god kvalitet.

 

 

Tørfoder

Tørfoder kan du købe mange steder, men kig efter foderpiller, der er store, så marsvinet skal bruge fortænderne til at findele med. Du skal undgå foder med hele majs og korn i, da marsvin, især dem, der ikke får særlig meget motion, hurtigt bliver for tykke. Det er også en god ide at købe tørfoder der indeholder c-vitamin. Marsvin kan nemlig ikke selv danne c- vitamin, og selvom der findes dråber til at komme i vandet, er det ikke altid løsningen, da mange marsvin så lader være med at drikke vandet, da det smager underligt. Det kan du læse meget mere om i afsnittet “marsvin og c-vitamin

 

Frisk frugt og grønt

Du kan forsøge at fodre med eksempelvis gulerødder, rødbeder, æbler, persille, agurk, tomat, peberfrugter og salat. Du skal bare huske, at grøntsager som feks agurk og tomat indeholder rigtig meget vand og ikke har et særligt stort indhold af næringstoffer.

Du kan også fodre med kål, men start med små mængder hvis marsvinet ikke er vant til at spise det.

 

Selvhenter

Prøv selv at finde frisk foder til dine marsvin.

Måske har I selv nogle frugttræer i haven, eller måske er der nogle søde naboer, der godt vil gi dig et par grene. Du kan også fodre med hassel, pil og bøgegrene. Det er nødvendigt for marsvin altid at have noget at gnave i, da deres tænder vokser hele livet, og derfor skal de også slibes ned hele tiden. Læs mere i afsnittet “tænder med vokseværk”

Kløver, mælkebøtter og frisk græs plejer også at være delikatesser, som de fleste marsvin glade kaster sig over.

Du finder hurtigt ud af, hvilke vilde planter marsvinet sætter pris på, men det er en god ide, at få en voksen til at hjælpe dig med at finde de rigtige planter i starten.